Broccoliquiche met brie en pijnboompitjes

Lichte paniek in de familie: de liefde had ons een vegetariër gebracht. En omdat ik vaak als culinaire vraagbaak fungeer en zelf steeds minder vlees eet, belandde het dilemma op mijn aanrecht. Iets feestelijks graag, maar niet te opgedirkt. In het groentekrat van Vertwenz zat broccoli. Broccoli valt voor mij in de categorie beige broek en witte muurverf: reuze nuttig maar saaaai. Niet echt iets om een nieuwe aanwinst in de familie mee te verwelkomen.
Als je broccoli kookt lijkt de helft van de smaak met het kookwater te verdwijnen. Stomen helpt al reuze, net als stoven in een tomatensaus met olijven (gaan we een andere keer doen). Deze week maak ik er een quiche van. Doordat je ‘m bakt blijft de groente mooi groen en het ritje in de oven maakt ‘m alsnog niet overgaar. Beetje opleuken met plakjes brie voor het romige/hartige en pijnboompitten voor de bite en klaar ben je.
Je kunt het taartdeeg zelf maken (ik gebruik voor zulke exercities altijd recepten van RutgerBakt) maar Koopmans heeft ook prima deeg voor hartige taart in de diepvries. Mijn advies is om dat maar te pakken, zo’n eerste keer: als aanstaande schoonmoeder is het fijn om nog wat reservetrucs in de mouw te houden, voor als het serieus wordt. Deze taart is ook heel lekker met prei en een (vega)spekje en boerenkaas, goed uitgelekte spinazie of snijbiet met feta, of met courgette en geitenkaas, Als je dit basisrecept in de vingers hebt kan je dus nog eens verrassend uit de hoek komen. En ook zonder bezoek valt ‘ie in de smaak, dat scheelt alweer als de liefde nog ver weg is, of alweer voorbij….

Ingrediënten:
Voor de bodem:
4 of 5 plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer
Voor de vulling:
4 eieren
1 bekertje zure room
1 flinke stronk broccoli
1 uitje
1 teentje knoflook
puntje brie
handje pijnboompitten

Aan de slag!
Vet een quichevorm goed in en bekleed bodem en randen met het deeg. Prik de bodem met een vork over de hele bodem een beetje in.
Maak ondertussen de vulling. Snijd de broccoli in roosjes en dan in niet te dunne plakken (dat ziet er uit als kleine boompjes). Snipper het uitje fijn. Bak glazig in een hapjespan met een beetje olijfolie. Voeg de broccoliroosjes toe, bestrooi met wat zout en peper en doe het deksel op de pan. Laat een paar minuten smoren tot het iets zacht wordt (niet té gaar, het gaat ook nog in de oven) Laat wat afkoelen (dit kan een dag van tevoren al).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los met de zure room en het geperste teentje knoflook, voeg iets zout en peper toe (niet teveel de brie is ook zoutig). Schenk dit mengsel over de taart, nét onder de rand. Leg de plakjes brie erop. Bestrooi met de pijnboompitjes en bak in 35 a 40 minuten goudbruin en gaar. Serveer met een salade (bijvoorbeeld van veldsla).
Helemaal van tevoren klaarmaken kan ook. Dan haal je de taart op de dag zelf tijdig uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur is en warm je ‘m in een oven van 180 graden in ongeveer 20 minuten nog even op. Vers is de quiche wel mooier.

Plaats een reactie