Reibekuchen met een sneue pastinaak

De pastinaak in mijn groentekrat van Vertwenz lijkt precies op mijzelf vroeger in de gymles: altijd als laatste gekozen. En als die pastinaak dan eindelijk aan de beurt is, gaat ‘ie meestal roemloos ten onder in een gepureerde soep. Ik probeerde, aangemoedigd door een glossy foto in een kassablad, wel eens wat anders uit, maar dat kon ook nooit op blije gezichten aan de eettafel rekenen. Vergeten groenten zijn soms niet voor niks vergeten, dacht ik hardvochtig.
Tot ik op een winterse dag Reibekuchen wilde maken, maar niet genoeg aardappels in huis had. In de groentemand slingerden nog wel zoete aardappels, uien en die sneue genegeerde pastinaak. En in de mini-moestuin waaide nog wat peterselie en bieslook in de gure winterwind. Ik raspte de hele groentevoorraad op en bakte er deze rösti-achtige koekjes van, en dat beviel wonderwel. Ook een prima manier om kleine kinderen die alles wat groente is haten ongemerkt wat vitamines naar binnen te smokkelen!
Als je er tegenop ziet om die rasp- en bakklus vlak voor het eten te doen, kan je het ook ’s ochtends al maken. Leg de gebakken Reibekuchen dan op een bakplaat op bakpapier en warm ze voor je ze wilt eten in een voorverwarmde oven op 200 graden in 8 tot 10 minuten op. De frisse Skyr-bieslook-knoflooksaus zorgt dat het niet te weeïg wordt. Ben je echt in een luie bui? Maak er dan een paar grote röstikoeken van in plaats van al die kleintjes. Heb je wel minder knapperige randjes natuurlijk, maar het gaat wel sneller.

150 gram pastinaak (geschild)
150 gram zoete aardappel (geschild)
200 gram gewone aardappel (geschild)
1 ui
Half bosje peterselie
2 eieren
3 eetlepels bloem
2 tl bakpoeder
1 teen knoflook (geperst)
Zout en peper
Zonnebloemolie
Voor de saus:
Paar eetlepels Skyr of Griekse yoghurt
1 teen knoflook geperst
Bieslook
Rasp de pastinaak, de zoete aardappel en de aardappel. Snipper de ui heel fijn en hak de peterselie fijn, voeg bij de groenten. Meng eieren, bloem, bakpoeder, knoflook zout en peper naar smaak en schep de groenten erdoor. Verhit wat zonnebloemolie in een goede anti-aanbakpan en leg kleine bergjes van het mengsel erin. Druk voorzichtig een beetje plat. Bak goudbruin en keer voorzichtig. Bak ook de andere kant goudbruin. Laat nog even bakken. Proef er eentje op gaarheid, bij mij was het in tien minuten gepiept. Haal uit de pan en herhaal tot het mengsel op is. Serveer meteen of leg op bakpapier en warm later weer op (zie hierboven). Serveer met de saus en wat bieslook erover. Wij aten er sla en boontjes bij.

Plaats een reactie