Bloemkool, maar dan anders

Elke familie heeft wel zo’n familielid waarvan je denkt: iets minder mag ook wel. Romanesco is dat licht aanstellerige neefje van bloemkool. Kijk nou naar die frivole puntjes, de perfecte vormgeving, die sjieke zachtgroene kleur… Toen ik ‘m de eerste keer in het krat van Vertwenz kreeg bleef ik er naar kijken. Een gewone bloemkool hak ik zonder scrupules in roosjes, maar bij zo’n mooierd voelde dat toch een beetje als heiligschennis. Na een speurtocht op internet liet ik ‘m mooi heel, en deed de Romanesco in de oven, met een lekker kruidig en goudgeel jasje van onder andere kerrie en komijn, vrij naar een recept van Yvette van Boven. En kijk! Zo heb je groente, zo heb je iets waar je mond van open valt. De yoghurt houdt dat licht zoete van de kool mooi in evenwicht en de kruiden geven de zaak een beetje pit. Ik serveerde er Pandanrijst bij en een Indische vegaburger en ik hoorde niemand over worst of bal. Zo’n aansteller in de familie, je kan er maar beter blij mee wezen.

Ingrediënten:

1 Romanesco of kleine bloemkool
250 gram Griekse of Turkse yoghurt (van die volvette)
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
1 theelepel kerriepoeder
Half rood pepertje of een halve theelepel sambal
2 geperste teentjes knoflook
Sap van een limoen
Voor de garnering::
Fijngehakte munt
Ringetjes rode peper

Aan de slag!
Laat de Romaneco of bloemkool heel maar verwijder wel het blad en overtollige stronk. Kook in 7 a 10 minuten net niet beetgaar in water met zout. Stort voorzichtig in een vergiet en laat afkoelen. Leg in een ovenschaal, met de mooie kant boven uiteraard. Meng de yoghurt met de kruiden, limoensap en knoflook. Smeer de Romanesco/bloemkool hier lekker dik mee in. Zet in een op 200 graden voorverwarmde oven en rooster 30 tot 40 minuten (hou in de gaten dat ‘ie niet té bruin wordt). Prik na een half uurtje een beetje onderin met een scherp mesje, het moet geen pap worden natuurlijk. Bestrooi met de muntblaadjes en peperringetjes. Serveer met geurige rijst en een (Indische) vegaburger of falafel.

Plaats een reactie