Koolraap met kapsones

Vroeger was het leven overzichtelijk. Bij andijvie hoorde een gehaktbal, bij bietjes een speklap en bij koolraap verse worst (En, als mijn moeder een hele wilde bui had, was er macaroni en Smac, maar dat heb ik succesvol verdrongen). Als je minder vlees wilt eten, vallen al die vertrouwde combi’s weg. En als je er een nepburger bij serveert, gaat de hele familie weer heel kieskeurig zitten vergelijken wat -sorry Vegetarische Slager- zelden in het voordeel van het fake-vlees uitvalt. Je kunt dus beter eens helemaal met een frisse blik naar die good old groentes kijken, en bedenken of je er niet wat anders mee kunt.

Deze week zat er koolraap in het biologische groentekrat van Vertwenz. Koolraap heeft een aardse, zoete smaak. En het is een lekker stevige groente. Liever dan ‘m in blokjes te snijden en te koken, snijd je er mooie ronde plakken van. Die kook je eerst beetgaar, en leg je dan op de grillpan, voor van die sjieke, rokerige strepen. Koolraap met kapsones dus! Ik combineerde het met romige buffelmozzarella van Buffalo Farm Twente, het zurig-pittige van mosterd en het aardse van pecannoten. Een geweldige combi, waarbij de koolraap iets vlezigs krijgt. Een prima hoofdgerecht als je er wat gebakken aardappeltjes en salade bij serveert, maar ook een sjiek voorafje. Geen buffels in de buurt? Bestellen kan ook. Of je gebruikt geitenkaas als alternatief..

Ingrediënten voor 4 personen:

2 bolletjes buffelmozzarella (alternatief: 150 gram zachte geitenkaas)

4 plakken koolraap van ½ centimeter dik

1 eetlepel mosterd

1,5 eetlepel olijfolie of koolzaadolie

1 teentje knoflook

scheutje (cider)azijn

20 pecannoten

Extra nodig:

Grillpan

Kwastje

Aan de slag!

Schil de plakken koolraap en kook ze beetgaar in water met wat zout. Laat goed uitlekken. Meng olie, mosterd en het geperste teentje knoflook. Kwast hier de plakken mee in. Verhit de grillpan flink voor en leg de ingesmeerde koolraap erop. Grill tot er mooie strepen opstaan. Leg de plakken koolraap op vier bordjes. Kruimel de buffelmozzarella (of geitenkaas) en de pecannoten erover. Roer de overgebleven mosterdolie los met wat (cider)azijn en sprenkel dit over de bordjes.

.

1 gedachte over “Koolraap met kapsones”

Plaats een reactie