Studentenpasta met champignons 2.0

”Het leven is een zucht”, zei mijn moeder vroeger. Wij moesten daar altijd smakelijk om lachen, vooral toen ze al 92 was, en wij aan de vergankelijkheid der dingen nog liever geen gedachten wilden wijden. Maar nu denk ik het zelf, regelmatig. Als de kerstspullen van zolder komen (Wat? Alweer een jaar voorbij?) of nu ik mijn kind leer koken, omdat hij -ijs en weder dienende- na de zomer op kamers gaat. ”Ach”, zucht ik, ”ik weet nog zo hoe je je eerste fruithapje at”’, maar daar moet je bij pubers niet mee aankomen, met die sentimentele flauwekul: loskomen wil ‘ie, en daar is nostalgie maar een lelijke hinderpaal bij.

Ik probeerde mij te herinneren wat ik in een nog grijzer verleden zelf at, als student. Er kwamen levendige beelden omhoog, van een medestudente die op Kate Bush leek en jammerlijk vals kon zingen. Zij serveerde gierstburgers, ik praat over een tijd dat vegetarisch eten nog synoniem was met behaarde benen, ban de bom buttons en een bezwaard gemoed. Of de kamergenote die onwelriekende kaassoep met klonten maakte, en dat bij elke kookbeurt weer. Later heeft zij ons nog met lelijke schulden laten zitten, maar die tegenslag streepten wij royaal weg tegen de opluchting over haar vertrek. Dat gaat mijn kind niet gebeuren, en dus leerde ik hem pasta met kastanjechampignons en kruidenroomsaus maken. Ik vond het vroeger heerlijk, maar dat vond ik toen ook van de combinatie van nachtelijke shoarma met pisang ambon, dus dat was nauwelijks een culinaire aanbeveling. Maar gelukkig:: het bleek ook na 35 jaar nog steeds een topper, hoe is het mogelijk. En dat voor een bedrag waar je nog geen broodje kroket voor kunt scoren en in tien minuten klaar. Vol vertrouwen stuur ik mijn kind de wereld in: geen idee hoe het studentenleven gaat bevallen, maar aan zijn kookkunsten zal het niet liggen.

Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram kastanjechampignons (liefst biologisch)
Een halve courgette
4 tomaten
1 bakje kruidenroomkaas (bv Paturain)
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
Bosje verse peterselie
Zout, versgemalen peper
350 gram pasta (ik nam linguini, maar elke sliert is goed)
Eventueel nog wat geraspte kaas voor erop

Aan de slag!
Snijd de champignons in vieren, de courgette en tomaten in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Kook de pasta beetgaar in ruim water met zout, spoel even koud af in een vergiet en zet apart. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Bak op hoog vuur de champignonkwarten en courgetteblokjes tot ze nét gaar zijn. Bak de geperste knoflook even mee en bestrooi met zout en royaal peper. Draai het vuur laag en voeg de kruidenroomkaas toe. Laat smelten. Roer er op het laatst de peterselie door en de tomaatblokjes. en als het nodig is iets water. Voeg de pasta toe en laat alles even zachtjes doorwarmen in de saus. Bestrooi eventueel nog met wat geraspte kaas. Lekker met broccoli of spinazie.
Variatietip: een gele paprika in kleine blokjes is leuk voor de kleur. En je kunt de pasta vervangen door groentepasta of bv courgettespaghetti.

1 gedachte over “Studentenpasta met champignons 2.0”

Plaats een reactie