Een heel leger mannetjes

k had de laatste tijd steeds mannetjes over de vloer. Mannetjes zijn handig, vooral als je zelf niks kunt. Mannetjes kunnen alles, en voor het weinige dat ze niet kunnen hebben ze weer vrienden, en die kennen op hun beurt ook weer een heel leger aan andere handigerds. Het is net een mierenhoop: niet uit elkaar
te houden, maar allemaal goede zin en maar rennen en draven zonder dat je er wijs uit kunt worden waarheen en waarvoor.

Mannetjes hebben nog iets gemeen: ze maken heel veel herrie. Ze zijn koud binnen of daar janken de cirkelzagen en schuurmachines, of het spijkerpistool gaat als een mitrailleur tekeer. Daar kijken de mannetjes dan heel stoer bij, alsof er geen vingers te verliezen zijn, of andere ledematen. Om het
geluid van de machines te overstemmen hebben ze grote radio’s, met daarop obscure zenders als Radio Mathilda of Schlagers-a-gogo, en daar zingen ze heel hard bij, of ze fluiten.

Ze hebben ook steeds zin in koffie. Daarbij verhalen ze over andere klussen waarbij ze spoorslags moesten komen omdat er hele muren dreigden om te vallen, of laminaat zo bol stond dat het wel een skatebaan leek, of de hele wijk onder stroom stond. Niet alle mannetjes verstaan hun vak, zoveel is duidelijk, en wij mogen ons maar gelukkig prijzen dat wij de beste nu in huis hebben. Dus zet ik dankbaar nog eens een kannetje koffie, of haal saucijzenbroodjes, en dan is iedereen blij.

Ik vraag wel eens of ze nog wat leuks hebben gedaan, in het weekend, en dan kijken ze mij glazig aan. Voor een vakman is nooit rust, ook dan is er altijd nog wel wat te verven of plamuren bij wanhopige vrouwtjes zoals ik. En thuis is ook niet alles want daar gaat moeder de vrouw klusjes oplepelen en dan krijg je geen bier en kroket, zoals bij mij, maar gemopper.

 Ze zijn graag bij mij, de mannetjes. Maar nu is het genoeg. Ze zijn allemaal weg, en nu gaan we schoonmaken. Met alleen maar vrouwen. Dan lachen we heel hard, en rennen als kippen zonder kop door elkaar, en laten zien hoe zwart ons sop is, en wat voor vieze strepen de mannetjes in de wc hebben gemaakt. Emancipatie is nooit zo ver weg als tijdens een verbouwing: mannetjes bouwen, en vrouwtjes ruimen zuchtend de puinhoop op. Bijna klaar, gelukkig.

Plaats een reactie