Vreemde mannen

Carnaval staat voor de deur. Ik heb er helemaal niks mee, maar de liefde dreef mij naar het meest carnavaleske stadje van Twente en de optocht start bijna voor onze deur, dus ik geef mij over. Als je altijd de mond vol hebt over nieuwkomers die zich een beetje moeten voegen naar de heersende mores, kan ik straks kwalijk chagrijnig aan de kant blijven staan.

Maar sinds gisteren ben ik een beetje huiverig voor hossende massa’s. In Keulen werden vrouwen die ook gewoon een leuk feestje wilden vieren opgedreven als wild en op alle mogelijke plekken betast. Het kwijtraken van je mobiel of portemonnee was daarbij slechts een bijkomende schrik, lijkt me. Ik gaf het hele carnavalsplan al bijna op, want van dat feest gaat de mare dat iedereen liederlijk dronken en net iets te gezellig wordt en voor je het weet slaan alle hormonen op hol en moet je rennen voor behoud van zedelijkheid en smartphone.

De Keulse burgemeester Henriette Reker vond het allemaal verschrikkelijk, van dat seksueel geweld, maar ze had ook een tip. Vrouwen moeten bij de komende carnavalsfeesten beter oppassen en vreemde mannen op afstand houden. Ook dienen zij zich niet te makkelijk in een menigte te begeven. Ik vermoed dat mevrouw Reker nog minder carnavalservaring heeft dan ik. Carnaval is juist leuk door je in een hossende menigte te begeven, zo heb ik mij laten vertellen. En wie elke man op een armlengte afstand wil houden kan de stappenteller van Sonja Bakker nog mooi over de toeren jagen: je blijft rennen. En misschien wíl je wel een leuke vreemde man leren kennen, als je nog jong en ongebonden bent, dan vergroot dat schichtige wegspringen bij elke potentiële kandidaat de kansen ook niet echt.

Het is het aloude riedeltje bij verkrachting en aanranding: wat deed je daar ook in die fietstunnel/waarom danste je zo uitdagend/en je zal er wel om gevraagd hebben met je korte rokje. Niet dus. Het advies van Reker is even stompzinnig als zeggen dat juweliers geen etalages meer mogen om overvallen te voorkomen, dat bejaarden beter kunnen zorgen een beetje op tijd te hemelen voor ze zorg ontberen,
dat gepeste kinderen beter niet naar school kunnen. Een maatschappij waarin slachtoffers hun gedrag moeten aanpassen: in Keulen is het zottenbal al begonnen.

Plaats een reactie